Site Title – Blog Name – Blog Title ?

January 17, 2011

Tyska medier: Nya uppgifter om Palme-mordet | Utrikes | SvD

Filed under: Uncategorized — dr Herman Minkowski @ 1:52 pm

Tyska medier: Nya uppgifter om Palme-mordet | Utrikes | SvD.
Palme mördades 28 feb 1986. Det har nu gått 24.9 år; snart är det 25 år.
Och 25 år är preskribtionstiden för mord, även folkmord.  Ska nu Palmeutredningen läggas ner på gr av detta ?
Detta är ganska unik för Sverige. Jag vet inget annat land där mord preskriberas.
Palmemordet var mycket konstig och oförklarlig Hur kommer det sig att en statsminister har en så bristande bevakning ? och hela den utredningen efteråt var ganska amatörmässig… Jag kan inte förstå hur ärendet bara rinner ut i sanden…
Nu förvånas även tyska säkerhetstjänsten over SÄPO:s attityder. Det är ju trots allt en fråga om attityder.
Mord får aldrig preskriberas !

Advertisements

4 Comments »

 1. Tja, underlagen som SÄPO fick från de tyska myndigheterna 2008 var antagligen skrivna på tyska.
  Och eftersom kanske ingen på SÄPO kan tyska intresserade man sig inte vidare för det hela, utan gjorde det som man alltid gör på en statlig myndighet när man inte förstår vad man som står på pappret: Man arkiverade det.
  Tyska är f.ö. det mest talade språket i Europa.
  I Tyskland preskiberas inte mord. Aldrig.
  Sverige, som är bäst på allting, skulle kanske eventuellt kunna lära sig något av Tyskland i den här saken.

  Comment by ekr — January 17, 2011 @ 2:18 pm

 2. Självklart finns det folk som kan tyska. Och “preskriptionstiden avskaffas för mord och brott som kan ge livstids fängelse. De nya reglerna ska gälla även brott som ännu inte har preskriberats.” Konstigt att folk som lägger tid på bloggande har så dålig koll…

  Comment by Rickard — January 17, 2011 @ 3:54 pm

 3. Sköts Olof Palme av misstag?
  En tanke som förts fram i diskussionen om Palmes mördare är att Christer Pettersson sköt statsministern av misstag.

  Scenariot kan då bli följande.
  Christer Pettersson väntade på Sigge Cedergren utanför biografen Grand, eftersom han sett, hört, eller trott, att Cedergren var där.

  Pettersson såg lite illa utan glasögon. Dessutom kan han ha varit berusad och/eller tagit amfetamin. Cedergren och Palme såg ganska lika ut på avstånd. När Pettersson fick syn på Olof och Lisbet Palme, då de kom ut från biografen, trodde han att det var Cedergren med fästmö han såg. Han följde efter dem. När de gick söderut på Sveavägen, tänkte han att de var på väg till Cedergrens fästmös bostad, som Pettersson trodde låg på Tunnelgatan. Hon hade bott där, men flyttat till Hantverkargatan. Den flytten kände Pettersson inte till.

  Pettersson ställde sig vid butiken Dekorima i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan och väntade. Men “Cedergren” och hans sällskap gick förbi Tunnelgatan söderut. Då steg Christer Pettersson fram, rörde vid Olof Palme med en hand och sköt ett skott mot honom och strax efteråt ett mot hans hustru.

  Det är svårbegripligt att en mördare som inte personligen känner Olof Palme och utan barmhärtighet skjuter honom, rör vid sitt offer strax innan han skjuter. Mördaren kan ha känt offret och velat visa honom vem det var som sköt. Pettersson kände inte Palme. Däremot kände han Cedergren, som han ibland fick knark av.

  Det kan också ha varit så att mördaren (Pettersson) som väntade sig att “Cedergren” med fästmö skulle gå in på Tunnelgatan, överraskades av att paret gick vidare Sveavägen söderut och därför spontant steg fram och rörde vid offret med tankar som “nej, du, vart ska du ta vägen…” för att i nästa sekund skjuta sitt offer.

  Mördaren lämnade inte omedelbart mordplatsen, utan blev kvar några sekunder, innan han gav sig iväg. Det stämmer med antagandet att han skjutit fel person. Han upptäckte sitt ödesdigra misstag, blev överraskad och stannade en liten stund och tittade.

  Efter mordet skrev Christer Pettersson sitt namn på två olika kondoleanslistor. En underskrift räcker normalt. Men det blir begripligt om han liksom ville be om ursäkt för att han av misstag skjutit Palme. Han stal också ett inramat porträtt av Palme, vilket han placerade i sin bostad, samt ett par löpsedlar med mordet.

  Detta är svårbegripligt, om han inte själv hade något med mordet på Palme att göra – ingen har ju beskrivit Christer Pettersson som stor Palmevän eller ivrig socialdemokrat – eller om han med vett och vilja skjutit statsministern. Det blir begripligt om han sköt fel person.

  Christer Pettersson sa: “Jag har inte mördat Olof Palme.” Förklaringen till det kan vara att han egentligen inte skjutit Palme. Han sköt Cedergren – trodde han. Mordet var ett misstag och därför är han inte Palmes mördare – så kan han kanske ha resonerat.

  Pettersson klarade ett lögndetektortest, som visades i TV. Experten, professor Udo Undeutsch, ansåg att att det med 80 procents säkerhet kunde sägas att Pettersson inte begått mordet och att han därför inte borde misstänkas för det. Förklaringen till resultatet kan kanske vara att Pettersson inte ser sig som Palmes mördare.

  Mord av misstag kan vara ett tänkbart scenario. Men bevis för att det är riktigt finns ju inte.

  Comment by Bengt Hesdorf — January 17, 2011 @ 4:47 pm

 4. Som Rickard skriver så har lagen om preskription ändrats. Palmemordet kommer inte att preskriberas den 28 mars, det kommer aldrig preskriberas.

  Dessutom är det inte SÄPO som utreder mordet, det är palmeutredningen hos polisen. Men att palmeutredningen gör så lite som den gör är skandal.

  Comment by amp — January 17, 2011 @ 5:03 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: